29/8/13

Κατάθεση μελετών για ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα από το δήμο Θερμαϊκού

Στην κατάθεση δύο (2) μελετών για υλοποίηση έργων αξίας 9.849.947,46 € προέβη ο Δήμος Θερμαϊκού, απαντώντας θετικά την κατεπείγουσα πρόσκληση που απηύθυνε σε όλους τους Δήμους ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, για επίσπευση και μεγιστοποίηση της απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα «ώριμα» έργα, που επιλέχθηκαν, προκειμένου να υποστηριχτούν με κάθε δυνατό τρόπο και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, είναι μείζονος σημασίας για το Δήμο μας και έχουν ωριμότητα άμεσης υλοποίησης, γεγονός που, πιθανότατα, αποτελεί και ένα από τα δυνατότερα πλεονεκτήματά μας! Ο Δήμαρχος, Ιωάννης Αλεξανδρής, θέτει σε πρώτη προτεραιότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ το υποέργο 4: 2ος ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, του έργου: «Αποχέτευση Δήμου Επανομής», προϋπολογισμού 8.890.240,00 €, το οποίο είναι ήδη ενταγμένο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η 2η μελέτη αφορά στο έργο: «Πρόγραμμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Θερμαϊκού», αξίας 959.707,46 €, το οποίο περιλαμβάνει α. τη συλλογή και διαχείριση οργανικών (κλαδιών, πράσινων υπολειμμάτων κλπ) και ογκωδών υλικών, μέσω της διαμόρφωσης χώρου διαχείρισης και της προμήθειας εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων και β. την εφαρμογή του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού. «Έχουμε την υποχρέωση να συμπράξουμε στη δημιουργία έργων υποδομής, που θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της απασχόλησης. Γι’ αυτό το λόγο, γνωρίζοντας πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, είχαμε από πριν έτοιμα έργα, τα οποία, μέχρι την έκδοση της επείγουσας πρόσκλησης του Υπουργού, είχαν όλες τις απαραίτητες άδειες δημοπράτησης. Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να συντάσσουμε μελέτες για ένταξη και άλλων έργων στο ΕΣΠΑ, ούτως ώστε, όταν ανοίξουν τα ανάλογα προγράμματα, να είμαστε από τους πρώτους που θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

24/8/13

Θεσσαλονίκη: Έγκριση χρηματοδότησης για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία

Τη χρηματοδότηση 1.007.370 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», για την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών υποδομών και των υπηρεσιών συμβούλων, που αφορούν στην κατασκευή 6 προβλητών-στάσεων και των κτιριακών έργων στέγασης των εκδοτηρίων και των χώρων αναμονής επιβατών της Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, ενέκρινε, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σε ανακοίνωση της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ» τονίζεται ότι, «για το έργο θα υπογραφεί στο επόμενο χρονικό διάστημα σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Θερμαϊκού (κύριοι του έργου) και την “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.” που θα είναι και ο δικαιούχος του έργου».

18/8/13

Άλλο ένα χρυσό για τον Μπολτ

Αν έχεις Μπολτ στην ομάδα σου, τότε δύσκολα χάνεις. Έτσι και η ανδρική ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100 της Τζαμάικα έχει την τύχη να διαθέτει τον κορυφαίο σπρίντερ των τελευταίων ετών και να διαπρέπει. Η Τζαμάικα πρώτευσε με την καλύτερη επίδοση εφέτος, 37.36, με τον Μπολτ να κοιτάει επίμονα το χρονόμετρο στα τελευταία μέτρα, μήπως και κάνει άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Στη δεύτερη θέση οι Αμερικανοί, με τον Γκάτλιν να πατάει στο κουλουάρ της Τζαμάικα κατά την τελευταία αλλαγή (37.66) και τρίτοι οι Βρετανοί με 37.80. Πηγή: pamesports.gr

14/8/13

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που εορτάζει στις 15 Αυγούστου ο χριστιανικός κόσμος, είναι η μεγαλυτέρα από τις εορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητρός του Κυρίου, τις θεομητορικές εορτές. Ίσως είναι και η παλαιοτέρα από όλες. Τις πρώτες μαρτυρίες έχομε γιʼ αυτήν κατά τον Ε' αιώνα, γύρω στην εποχή που συνεκλήθη η Γ' Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451), που καθόρισε το θεομητορικό δόγμα και έγινε αιτία να αναπτυχθεί η τιμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι συνεστήθη στα Ιεροσόλυμα την 13 Αυγούστου και λίγο αργότερα μετετέθη στις 15 του ιδίου μηνός. Είχε δε γενικότερα θεομητορικό χαρακτήρα, χωρίς ειδική αναφορά στο γεγονός της Κοιμήσεως. Ονομάζετο «ημέρα της Θεοτόκου Μαρίας». Κέντρο του πανηγυρισμού αναφέρεται στην αρχή ένα «Κάθισμα», ναός επʼ ονόματί της, που ευρίσκετο έξω από τα Ιεροσόλυμα στο τρίτο μίλιο της οδού που οδηγούσε στην Βηθλεέμ. Η σύνδεση της εορτής αυτής προς την Κοίμηση της Θεοτόκου, έγινε στον περίφημο ναό της Παναγίας που βρισκόταν στην Γεσθημανή, το «ευκτήριο του Μαυρικίου», όπου υπήρχε και ο τάφος της. Κάποιες από τις προσωνυμίες (Θεοτοκονύμια) είναι οι ακόλουθες: α) Από τον εικονογραφικό τύπο παραστάσεως της Παναγίας: Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Γαλατούσα, Μεγαλομάτα, Θρηνούσα κ.α. β) από ιδιότητες της Παναγίας: Γιάτρισσα, Ελεούσα, Κυρία, Μεγαλόχαρη, Σωτήρα, Βοήθεια, Οδηγήτρια, Φανερωμένη κ.α. γ) από την παλαιότητα ή την κατάσταση της εικόνας της: Μαυριώτισσα, Εσφαγμένη, Μαχαιρωμένη, Γερόντισσα κ.α. δ) από τον θέση και τον τρόπο εύρεσης της εικόνας της: Φοδελιώτισσα, Θεοσκέπαστη, Σπηλαιώτισσα, Τρυπητή, Πλατανιώτισσα, Μυρτιδιώτισσα κ.α. ε) από θαύμα: Πορταΐτισσα, Φιδούσα κ.α. στ) από τον τόπο προέλευσης της εικόνας της: Σουμελά, Αθηνιώτισσα, Πολίτισσα, Μελικαρού, Χρυσοκαστριώτισσα, Παναγία του Ντύσσελντορφ κ.α. ζ) από την τοποθεσία όπου βρίσκεται η εκκλησία της: Θαλασσινή, Ανέμη κ.α. η) από ιδιάζοντα χαρίσματά της: Αμπελακιώτισσα, Δαμάσια, Παλατιανή, Ολυμπιώτισσα, Υψηλή κ.α. θ) από τον κτήτορα του ναού της: Λυκοδήμου, Καλιγού, Περλιγού, Στεφάνα κ.α. ι) από το χρόνο του εορτασμού της ή από την εποχή των αγροτικών εργασιών με τις οποίες συμπίπτει η εορτή της: Φλεβαριανή, Μεσπορίτισσα, Πολυσπορίτισσα, Ακαθή (εκ του Ακάθιστου Ύμνου) κ.α. ια) Προσωνυμίες της δίδονται επίσης, λόγω της ημερομηνίας που γιορτάζει. Έτσι στην Σίφνο, βρίσκεται η Παναγιά η Δεκαπεντούσα, (γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο), στη Σαντορίνη η Τριτιανή (γιορτάζει την τρίτη μέρα του Πάσχα), στη Σαμοθράκη η Εικοσπενταρούσσα ( γιορτάζει της Μεσοπεντηκοστή). Ιδιαίτερα γνωστά είναι επίσης τα επίθετα Μεγαλόχαρη και Φανερωμένη. Η δεύτερη προσωνυμία, αποδίδεται σε εικόνες που φανέρωσαν την ύπαρξη τους με κάποιο θαύμα. Πολλές φορές, αυτό γίνεται μέσω κάποιου οράματος, όπως η εμφάνιση της Παναγίας, στη μοναχή Πελαγία και η εν συνεχεία ανεύρεση της εικόνας της στις 30 Ιανουαρίου του 1823.

Ρύθμιση χρεών στα Ταμεία χωρίς φορολογική ενημερότητα

Αίρεται η προϋπόθεση της υποχρεωτικής φορολογικής ενημερότητας από 1-1-2013 των οφειλετών για να υπαχθούν στην ρύθμιση «νέας αρχής» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μετά από τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου, μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι περιορισμοί για την υπαγωγή στην παραπάνω ρύθμιση οφειλετών οι οποίοι, ενώ είχαν την πρόθεση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτήν, με αποτέλεσμα τόσο την απώλεια εσόδων για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης όσο και την αδυναμία των οφειλετών να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης. Η ρύθμιση «νέας αρχής» αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, εξέλιξη που με την τελευταία διευθέτηση των συσσωρευμένων οφειλών του 2013 αλλά και με την παρούσα τροπολογία, καθιστά περισσότερο ελκυστική και ευέλικτη την ένταξη στην ρύθμιση.

12/8/13

Η Κόστα Ρίκα κλείνει τους ζωολογικούς κήπους, απελευθερώνει τα ζώα

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα, μιας χώρας γνωστής για την πλούσια βιοποικιλότητα της ζούγκλας της, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει τους δημόσιους ζωολογικούς κήπους και να απελευθερώσει όσα περισσότερα ζώα μπορεί. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρενέ Κάστρο ανακοίνωσε ότι το μότο της νέας πολιτικής είναι «τέρμα στα κλουβιά». Η Κόστα Ρίκα έχει απαγορεύσει τα τσίρκο με ζώα από το 2002 και επιπλέον δεν επιτρέπει το κυνήγι για λόγους αναψυχής. Μιλώντας στην εφημερίδα La Nacion, ο Κάστρο είπε ότι πηγή έμπνευσης για την τελευταία απόφαση ήταν ο παπαγάλος της γιαγιάς του. «Μια μέρα μεταφέραμε τον παπαγάλο στην αυλή. Έτυχε τότε να περνά ένα σμήνος από άγριους παπαγάλους, και ο παπαγάλος μας πέταξε μαζί τους» είπε. »Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση επειδή νόμιζα ότι τον φροντίζαμε πολύ καλά. Του προσφέραμε τροφή και στοργή [...] όλα όσα νομίζαμε ότι χρειάζεται. Όταν όμως είχε την ευκαιρία προτίμησε να φύγει». Ο Ζωολογικός Κήπος «Σιμόν Μπολίβαρ» στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ πρόκειται τώρα να μετατραπεί σε βοτανικό κήπο. Σε πάρκο θα μετατραπεί επίσης το Κέντρο Προστασίας «Σάντα Άνα» δυτικά της πόλης. Οι δύο κήποι φιλοξενούν σήμερα περίπου 400 ζώα από 60 είδη. Το ίδρυμα που τους διαχειρίζεται, με την ονομασία Fundazoo, διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση επισημαίνοντας ότι τα ζώα χρειάζονται ειδικό κτηνίατρο και διατροφολόγο. H Κόστα Ρίκα στην Κεντρική Αμερική αντιστοιχεί μόλις στο 0,25% της ξηράς του πλανήτη, εκτιμάται όμως ότι φιλοξενεί το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Newsroom ΔΟΛ

10/8/13

ROCK LIVE

ΤΡΥΠΕΣ - ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ
ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΤΗΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ - ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ: 21:00

9/8/13

Αναγέννηση Επανομής: Δηλώνει συμμετοχή στη Γ’ Εθνική!

ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΗ ΄Γ' ΕΘΝΙΚΗ Η ΕΠΟ?
Αν και καθυστερημένα, η Αναγέννηση Επανομής έβγαλε νέα διοίκηση και την Παρασκευή θα στείλει την ΕΠΟ τη δήλωση συμμετοχής στη Γ’ Εθνική και το παράβολο.

Η ομάδα της Επανομής υποβιβάστηκε από τη Football League και φαινόταν πως οδεύει ολοταχώς προς την Α1 της ΕΠΣ Μακεδονίας, αλλά την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να μην χάσει δύο κατηγορίες. Έτσι, ο παλιός παράγοντας της Αναγέννησης Γρηγόρης Λάτσιος ανέλαβε την προεδρία και την Τετάρτη η νέα διοίκηση συγκροτήθηκε σε σώμα και άρχισαν να τρέχουν για τις εξελίξεις.

Στο τιμόνι της ομάδας θα μείνει ο Νίκος Σακελαρίδης, με βοηθό τον Νεράτζη Θεοχαράκη, δηλαδή το δίδυμο που καθόταν στον πάγκο στις τελευταίες αγωνιστικές πέρυσι. Το βάρος πέφτει πλέον στη στελέχωση του ρόστερ, καθώς αυτή τη στιγμή στην Αναγέννηση βρίσκονται δέκα παίκτες από την περσινή δεύτερη ομάδα και έξι που προωθήθηκαν από την ομάδα Νέων. Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με παίκτες από το περσινό ρόστερ, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνουν δοκιμές ποδοσφαιριστών στο γήπεδο της ομάδας.

Το ερώτημα είναι αν η ΕΠΟ θα δεχτεί την εκπρόθεσμη δήλωση συμμετοχής της Αναγέννησης στη Γ’ Εθνική, κάτι που θα αποφασιστεί από το ΔΣ και τη νομική υπηρεσία της Ομοσπονδίας. Το θετικό είναι πως δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη οι όμιλοι και δεν προκαλείται αναστάτωση στην κατηγορία, ωστόσο υπάρχει θέμα... νομιμότητας που θα εξεταστεί.

Αναλυτικά το νέο ΔΣ:

Πρόεδρος: Γρηγόρης Λάτσιος

Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Καζάκης

Γενικής Γραμματέας: Χρήστος Σαμαράς

Ταμίας: Θανάσης Πρόιος

Γενικός Αρχηγός: Θανάσης Χαλάκος

Έφορος: Αναστάσιος Τοπτσίδης

Σύμβουλοι: Θανάσης Μαργαρίτης, Φώτης Ζησόπουλος

Υπεύθυνος Ακαδημιών: Δημήτρης Σαμσακόπουλος

5/8/13

ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ 8/ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Εγκρίθηκαν 31 θέσεις για 8/μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δήμο Θερμαϊκού. Συνολικά για όλους τους δήμους της χώρας εγκρίθηκαν 892 θέσεις.