7/2/11

Μετεξεταστέος ο «Καλλικράτης» στη Θεσσαλονίκη



Κομφούζιο επικρατεί στους δήμους με τις αλλαγές που επέφερε ο «Καλλικράτης» στα σχολεία. Από τη μια δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος για τις επικείμενες συγχωνεύσεις, αφού οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν συγκροτήσει σχολικές επιτροπές, από την άλλη δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη οι αρμοδιότητες και οι χρηματοδοτήσεις, με αποτέλεσμα σχολικές κοινότητες να μένουν χωρίς πετρέλαιο και εργολάβοι να σταματούν έργα.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Την ίδια ώρα αμφίβολο παραμένει εάν θα ολοκληρωθεί ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις μέχρι τις 20 του μήνα, ημερομηνία που είχε ορίσει αρχικά το υπουργείο Παιδείας. Βέβαια την περασμένη εβδομάδα η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στη Βουλή, έδωσε νέα καταληκτική ημερομηνία, λέγοντας ότι «η κατεύθυνση που έχει δοθεί από εμάς προς τους περιφερειακούς διευθυντές είναι μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου να μπουν σε διαβούλευση, να ζητήσουν τη γνώμη των δημάρχων, την οποία θα ζητήσουμε και εμείς». Η γνώμη των δημάρχων όχι μόνο για τις συγχωνεύσεις αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως η μεταφορά μαθητών, θα ζητηθεί από την ηγεσία του υπουργείου στις 28 Φεβρουαρίου. Τότε έχουν κληθεί στο υπουργείο Παιδείας.
«Παγώνουν»
Αντιμέτωπες με τα άδεια ταμεία βρίσκονται και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, αφού δεν γνωρίζουν από πού θα χρηματοδοτούνται για τα λειτουργικά έξοδά τους. Μάλιστα σε πολλές από αυτές υπάρχει άμεσος κίνδυνος έλλειψης πετρελαίου, ενώ οι γραφικές ύλες έχουν λιγοστέψει εδώ και καιρό.Η μεταφορά αρμοδιοτήτων προκάλεσε πρόβλημα και στην κατασκευή σχολείων. Ήδη ορισμένοι εργολάβοι 70 έργων σχολικής στέγης έχουν σταματήσει τις εργασίες, αφού δεν έχουν πληρωθεί από τη νομαρχία, η οποία πλέον έγινε περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς να έχει πάρει και τα χρήματα μαζί της. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον «Καλλικράτη» η κατασκευή σχολείων έχει περάσει στους νέους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου