10/2/12

ΔΟΜΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ( Δ.Ε.Σ. )


Ευθεία βολή για τους ιδιοκτήτες γης χαρακτηρίζεται η ενέργεια του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκη σχετικά με την κατάργηση της δόμησης εκτός σχεδίου. Μετά την "ταφόπλακα" που έβαλε η πρώην διοίκηση του δήμου Επανομής στη δόμηση εκτός σχεδίου, με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, την οικονομική ανέχεια των πολιτών λόγο τρόικας και μνημονίου, σήμερα απαξιώνεται η γη με την απογόρευση ουσιαστικά της δόμησης εκτός σχεδίου.
Η Δ.Ε.Σ. στην Ελλάδα ήταν πάντα νόμιμη. Καθορίζονταν μέχρι το 1977 από τα διατάγματα 23/10/1928 , 28/09/1976, 05/04/1977 και 06/09/1977. Το 1978 ψηφίστηκε το Π.Δ. 06/10/1978 ( ΦΕΚ 538Δ, 17/10/1978) επί υπουργίας Ν.Ζαρτινίδη με το οποίο αντιμετωπίστηκε συνολικά το θέμα. Το διάταγμα αυτό όριζε αρτιότητα στα 4.000 τ.μ. και υπό προϋποθέσεις (αγροτεμάχια εντός ζώνης οικισμών, πρόσωπο επί οδών κ.λ.π.) κατά παρέκκλιση στα 2.000τ.μ. ή ακόμα στα 1.200 τ.μ. και 750 τ.μ.
Με τους όρους του διατάγματος αυτού άρχισαν να κτίζονται μαζικά κατοικίες στα αγροτεμάχια, φαινόμενο πολύ έντονο ειδικά στο Δήμο μας που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο γεγονός αυτό συντέλεσε η αδυναμία του κράτους για πολεοδομικές επεκτάσεις και η τάση φυγής λόγω του πρόσφατου σεισμού.
Το 1985, με το ΠΑΣΟΚ τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση, και αφού είχε προηγηθεί η μεταρρύθμιση Τρίτση στην δόμηση εντός σχεδίου με το Ν.1337/1983 γίνεται ένα ‘λίφτινγκ’ στο διάταγμα του 1978 με το Π.Δ.24/05/1985 (ΦΕΚ 270 της 31/05/1985) χωρίς να συντελεσθεί ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μεταβολή στους βασικούς όρους που ίσχυαν, και με το διάταγμα του 1985 κτίζεται η εκτός σχεδίου Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Έτσι δημιουργήθηκαν αξίες στα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, λειτούργησαν οι κανόνες της αγοράς και διαμορφώθηκαν ανάλογες τιμές. Ο κόσμος άρχισε να επενδύει μαζικά σε εκτός σχεδίου γη με συμμετοχή στην επένδυση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ. Η πολιτεία μέσω των ΔΟΥ εισέπραξε φόρους ανάλογα με την αξία των αγροτεμαχίων, όπως αυτή καθορίζονταν από την θέση και την ενδεχόμενη θέα που είχαν, με εκτίμηση κατά τεμάχιο και προ πενταετίας περίπου ίσχυσαν οι αντικειμενικές τιμές που καθορίστηκαν με τα δεδομένα της ενδεχομένης δόμησης.
Έτσι φτάσαμε στις 20/12/2011. Παραμονές εορτών, και σε περίοδο γενικής κρίσης της χώρας, αναρτάται στο διαδίκτυο προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο από τον υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκη που φέρνει τα πάνω – κάτω στην κατάσταση που ισχύει εδώ και ογδόντα τέσσερα χρόνια.
Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο αυτό απαγορεύεται η δόμηση για κατοικία εκτός σχεδίου πλην της περίπτωσης που ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου απασχολείται με την κύρια εκμετάλλευση του. Δηλαδή αποκλείει το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων από τη δυνατότητα δόμησης τους.
Ακόμα δεν προβλέπει, μετά την υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μέχρι την εφαρμογή του μεταβατικές διατάξεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προσαρμοσθούν στοιχειωδώς στη νέα κατάσταση.
Εύλογα δημιουργούνται τα ερωτήματα :
Α) Γιατί επιλέγει αυτή η χρονική στιγμή τώρα που η χώρα μαστίζεται από τα προβλήματα και η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή με συγκεκριμένο έργο;
Β) Ο εισηγητής υπουργός κ. Σηφουνάκης συμμετέχει τα τελευταία 30 χρόνια στις περισσότερες κυβερνήσεις, θυμήθηκε τώρα να ασχοληθεί με την εκτός σχεδίου δόμηση ;
Γ) Σε ποιο κόσμο ζουν αυτοί οι άνθρωποι όταν δε σκέφτονται ότι αν καταργηθεί η Δ.Ε.Σ. πώς θα αξιοποιείται η γη σε κάθε περιοχή όταν η αγροτική καλλιέργεια έχει πεθάνει;
Δ) Πως θα κινείται η οικονομία στις τοπικές κοινωνίες ( μεσίτες, δικηγόροι, μηχανικοί, οικοδόμοι, εφορία);
Ε) Και το κυριότερο όλων: είναι ηθικό να μηδενίζεις περιουσίες ανθρώπων που αποκτήθηκαν με κόπο και που ενδεχομένως πολλοί ακόμη να αποπληρώνουν με τραπεζικά δάνεια;
ΣΤ) Μήπως εν τέλει θέλουν να μηδενίσουν την αξία της γης και να την προσφέρουν απαξιωμένη στο πιάτο κάποιων συμφερόντων που έβαλαν στόχο να την υφαρπάξουν ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου