20/5/12

ΕΠΑΝΟΜΗ: ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!

Γιώργος Λαζαρίδης

Αντιδήμαρχος Τοπικής οικονομικής ανάπτυξης
Μια ευφάνταστη ιδέα για να διαμαρτυρηθεί, για το επίπεδο καθαριότητας της Επανομής, είχε ένας συνδημότης μας.

Έστησε λοιπόν, σε κατάστημα στο κέντρο της Επανομής, μια ιδιότυπη έκθεση φωτογραφίας, με περιεχόμενο σημεία της περιοχής γεμάτα σκουπίδια. Ως χρόνο προβολής της έκθεσης μάλιστα, επέλεξε τις ημέρες εορτασμού των «Αργυρίων», γιορτή που διοργανώνεται στη μνήμη του πολιούχου Αγίου της Επανομής, Αγίου Αργυρίου, και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.
Θα μπορούσε κάποιος ακόμη και να συγχαρεί τον εκθέτη, θαυμάζοντας την πρωτοτυπία μιας δράσης, που ως στόχο της θα είχε την βελτίωση της καθημερινότητάς του, τόσο της προσωπικής όσο και των συγχωριανών του.
Είναι όμως αυτό το κίνητρο του συνδημότη μας;

Για όσους δεν γνωρίζουν, πέρα από όλα όσα μπορεί να συμπεριλαμβάνει το βιογραφικό του, πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε οργανώσει μια, παρόμοιου τύπου, διαμαρτυρία, στον ίδιο τόπο, με αφορμή την απόφαση συνένωσης σε ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο, με έδρα την Περαία.
Τότε, κυριαρχούσαν τα μηνύματα περί «καθαρότητας» των Επανομιτών σε σχέση με τους όμορους προσφυγικούς πληθυσμούς και αυτά περί εποικισμού της Περαίας από Αλβανούς, Βούλγαρους, Γεωργιανούς και Ρωσοπόντιους, οι οποίοι μάλιστα κατά την άποψή του ήταν εκείνοι που δημιουργούσαν και το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου μεγέθους της Περαίας, ώστε να προτιμηθεί για έδρα του νέου Δήμου. Η «Π» είχε καλύψει τότε το γεγονός, στο φύλλο 38, τον Ιούλιο του 2010, δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες που εμφάνιζαν τα αναρτημένα πανό και τις αφίσες στα τζάμια καταστήματος, στην πλατεία της Επανομής.
Κατά την άποψή μου λοιπόν, το μήνυμα της νέας του προσπάθειας είναι να δείξει στον κόσμο την «οπισθοδρόμηση» του χωριού του μετά τη συνένωση. Άποψη απόλυτα σεβαστή, την οποία μπορεί να συμμερίζονται κι άλλοι και με την οποία βέβαια θα διαφωνούσα κάθετα.
Ο λόγος λοιπόν για τον οποίο επέλεξα εγώ το συγκεκριμένο θέμα είναι διότι μου προκάλεσε οργή και αγανάχτηση το γεγονός πως την έκθεση αυτή την επισκέφθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι, χωρίς κανένας να επιχειρήσει να απαντήσει σε κατηγορίες οι οποίες μπορούν να προέρχονται μόνο από κατοίκους άλλης χώρας.
Θα μπορούσε άραγε να ρωτήσει κάποιος δημοτικός σύμβουλος τον κύριο εκθέτη, εάν γνωρίζει πόσα χρήματα κατασχέθηκαν από τον τραπεζικό λογαριασμό του νέου δήμου και αφορούσαν απλήρωτες υπηρεσίες καθαριότητας της Επανομής για το έτος 2009; Μέσα στο 2012 λοιπόν, ιδιωτική εταιρία καθαριότητας, κατέσχεσε από τον λογαριασμό του Δήμου Θερμαϊκού στην Eurobank το ποσό των 540.000 ευρώ και διατηρεί ακόμη δεσμευμένο ποσό ύψους 120.000 ευρώ για οφειλές της δημοτικής επιχείρησης Επανομής.
Θα μπορούσε άραγε να ρωτήσει κάποιος δημοτικός σύμβουλος τον κύριο εκθέτη, εάν γνωρίζει πόσα χρήματα διεκδικεί δικαστικά, άλλη, ιδιωτική εταιρία, για απλήρωτες υπηρεσίες καθαριότητας της Επανομής για το έτος 2010; Άλλα 440.000 ευρώ λοιπόν, κινδυνεύουν να φύγουν από τα ταμεία του νέου Δήμου, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να αποδειχθούν δικαστικά οι θέσεις μας.

Την ώρα που η διοίκηση του Δήμου μάχεται να υπερασπιστεί, με όσα ένδικα μέσα διαθέτει, τα απομεινάρια της κακοδιαχείρισης των προηγουμένων διοικήσεων της Επανομής, το θεωρώ πρόκληση και μεγάλο θράσος να θεωρούνται κάποιοι αδικημένοι και επιπλέον να βρίσκουν και συμμάχους μεταξύ αυτών, που εκ της θεσμικής τους θέσης, οφείλουν να γνωρίζουν.
Με τον ίδιο τρόπο, τα ερωτήματα θα μπορούσαν να συμπληρώσουν μια μακρά λίστα. Για παράδειγμα, στο τέλος της θητείας του κ. Οικονομίδη, τον Δεκέμβριο του 2010, έληγαν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα της Επανομής, 70 στον αριθμό. Ταυτόχρονα και οι 70 αυτοί άνθρωποι ήταν απλήρωτοι επί σειρά μηνών και δίκαια απαιτούσαν τα χρήματά τους, τα οποία ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ. Το σημείο αφετηρίας λοιπόν της νέας διοίκησης για την Επανομή στον τομέα της καθαριότητας, το γνωρίζουν ή όχι αυτοί που χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, νοσταλγώντας το «ένδοξο» παρελθόν;
Επειδή λοιπόν η Επανομή είναι ένα ευλογημένο μέρος, με άξιους και διορατικούς ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, καλό είναι να απομονώνεται κάθε ακραία φωνή και αντίδραση. Ο μεγαλύτεροι σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή είναι η αλήθεια και η υπομονή.

Γνωρίζουμε όλοι μας καλά ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Έχει σημασία όμως να γνωρίζουμε και τις αιτίες των προβλημάτων, έτσι ώστε να εστιάζουμε στις λύσεις και όχι στην ανάδειξη του προβλήματος.
Για παράδειγμα, όταν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι, μόνο στον πρώην Δήμο Επανομής ήταν 70 και 70 είναι και σήμερα για το σύνολο του ενιαίου Δήμου, δεν μπορεί παρά να αποτελεί κι αυτό στοιχείο αξιολόγησης της κατάστασης και της προσπάθειας που καταβάλλεται σήμερα από την Αντιδημαρχία καθαριότητας.
Επίσης, δεν μπορεί, στη δίκαιη κριτική του, να μην λαμβάνει κανείς υπόψη του την οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα και μοιραία κι αναπόφευκτα επηρεάζει και τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν οι κεντρικοί πόροι μειώθηκαν κατά 55% την τελευταία διετία, αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στο επίπεδο των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι δημότες.
Όταν ο ενιαίος δήμος ξεκίνησε με οικονομικές υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι διαταγές πληρωμής από απλήρωτους προμηθευτές πέφτουν βροχή, είναι πρακτικά αδύνατο να δεσμεύονται πόροι για ανάληψη νέων δαπανών.
Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν οι δημότες για να μπορούν να αξιολογούν ψύχραιμα και αντικειμενικά την κατάσταση.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν αποτελεί στόχο μου να δώσω άλλοθι στην δημοτική Αρχή, μέλος της οποίας άλλωστε αποτελώ κι εγώ. Επιθυμία μου είναι να γίνουν γνωστά κάποια αντικειμενικά προβλήματα και όχι να κρύψω πίσω από αυτά την σημερινή πραγματικότητα.
Με αυτά σαν δεδομένα, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι και πρώτιστα όσοι έχουμε επιφορτιστεί με το καθήκον να διοικήσουμε αυτό τον προικισμένο από τη φύση τόπο, ότι έφτασε η ώρα των ρήξεων και των ανατροπών.
Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε ή έστω να διαχειριζόμαστε πλέον ένα χρεοκοπημένο μοντέλο διοίκησης παρωχών, το οποίο διστάζει να συγκρουστεί με παγιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών, που θέλουν πάντα να γίνονται τα πράγματα όπως γίνονταν και παλιά. Μα αν τα πράγματα γινόντουσαν καλά, γιατί άραγε φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;
Φτάσαμε μέχρι εδώ διότι προφανέστατα δεν γινόντουσαν καλά τα πράγματα. Με όπλο την αλήθεια, οφείλουμε να εξηγήσουμε την πραγματικότητα στους δημότες. Να γνωρίζουν τι μπορούν να περιμένουν και τι όχι. Που μπορεί ο Δήμος να είναι οδηγός και μπροστάρης, αλλά και τι αλλαγές πρέπει να κάνουν κι αυτοί στην καθημερινότητά τους ώστε να διευκολύνουν το έργο της δημοτικής αρχής.
Να ξεκινήσουμε αλλάζοντας νοοτροπία. Καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η διοίκηση του τόπου είναι απλά η «Διοίκηση». Ούτε πολιτικοί φίλοι κάποιων, ούτε πολιτικοί αντίπαλοι κάποιων άλλων. Ούτε συγχωριανοί μας, αλλά ούτε και ξένοι. Εάν η διοίκηση είχε γένος, θα έπρεπε να είναι γένους ουδετέρου.
Όλα αυτά αποτελούν θεμελιώδη προσωπικά μου «πιστεύω» και προσπαθώ να τα αποδεικνύω καθημερινά στην πράξη. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της αλήθειας. Ακόμη κι όσοι δεν τον πιστεύουν θα πρέπει να τον ακολουθήσουν ως «πολιτικό τέχνασμα». Η ανάγκη είναι αυτή που οδηγεί τα πράγματα και η ανάγκη σήμερα είναι πανίσχυρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου