16/5/10

"Καλλικράτης":«Ψαλίδι» στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Παρά τις εισηγήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚ, που ζητούσαν επίμονα ένα πιο ευρύ σχήμα συνενώσεων στη Θεσσαλονίκη, στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή όχι μόνο δεν αυξάνεται ο αριθμός των νέων δήμων, αλλά αντίθετα μειώνεται.

Και ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα όπου υπήρχαν και οι εντονότερες πιέσεις (9 αντί για τους 7 αρχικά προτεινόμενους από το υπουργείο), τελικά οι νέοι δήμοι περιορίζονται στους έξι, με πιο εντυπωσιακή αλλαγή την απορρόφηση της αυτόνομης μέχρι πρότινος Νεάπολης σε ένα μεγάλο δήμο με έδρα τις Συκιές. Αντίστοιχα, δεν πέρασαν οι πιέσεις αιρετών και βουλευτών για τον «Καλλικράτη» στη Β' Θεσσαλονίκης, όπου διατηρούνται οι οκτώ δήμοι που προβλέπονταν στο προσχέδιο με μικροδιευθετήσεις στη σύνθεσή τους. Το αποτέλεσμα είναι οι συνολικά 45 δήμοι που λειτουργούν σήμερα στο νομό να περιορίζονται σε 14!
Στην ανατολική πλευρά, όπου η Πυλαία επιδίωκε να μείνει μόνη της, τελικά δεν αλλάζει το σχήμα του «Καλλικράτη» για τη συνένωσή της με το Πανόραμα και το Χορτιάτη, με έδρα του νέου δήμου το Πανόραμα. Ως είχαν προταθεί παρέμειναν ο δήμος Θερμαϊκού με έδρα την Περαία (δήμοι Θερμαϊκού, Επανομής, Μηχανιώνας), ο δήμος Θέρμης με έδρα τη Θέρμη (δήμοι Θέρμης, Μίκρας, Βασιλικών), ο δήμος Χαλκηδόνος με έδρα τα Κουφάλια και ιστορική έδρα τη Γέφυρα (Χαλκηδόνα, Αγ. Αθανάσιος, Κουφάλια), ενώ δήμος Δέλτα θα ονομάζεται στο εξής αυτός που θα συγκροτήσουν ο Εχέδωρος, ο Αξιός και η Χαλάστρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου