13/6/11

Βιομάζα: Το ελληνικό πετρέλαιο υπάρχει, σε μια αγορά γεμάτη αντικίνητρα


του Νίκου Βοσδογάνη

Όσοι αναρωτιούνται πως θα μπορέσουν αυτό το χειμώνα να ζεστάνουν το σπίτι τους με την τιμή των καυσίμων στα ύψη, όσοι επηρεασμένοι ακόμη και από θεωρίες συνωμοσίας αναρωτιούνται γιατί επιτέλους δεν αντλούμε το ελληνικό πετρέλαιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ελληνικό καύσιμο -πολύ πιο φθηνό από το πετρέλαιο- που θα μπορούσε να προσφέρει δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, κυρίως στην περιφέρεια, υπάρχει.

Είναι η βιομάζα, «άχρηστη» υλη που σήμερα στην πλειοψηφία της καίγεται στα χωράφια ή μετατρέπει τα δάση σε πυριτιδαποθήκες.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη η ανανεώσιμη αυτή πηγή ενέργειας κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς η Βιομάζα με τη μορφή pellet καίγεται σε ειδικούς λέβητες και σόμπες και προσφέρει ενέργεια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο. Στις περισσότερες χώρες αυτοί οι λέβητες και οι σόμπες, επιδοτούνται, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου όχι μόνο δεν υπάρχει επιδότηση, αλλά απαγορεύεται η χρήση τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη...
Επιπλέον το πελλετ επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%.

Μια πραγματική πράσινη ενέργεια, που θα μπορούσε να προσφέρει πράσινη ανάπτυξη χωρις εισαγωγικά, να μειώσει τις εισαγωγές, να προστατεύσει το περιβάλλον, να δωσει ώθηση στο διαρκες αίτημα για αποκεντρωση, δεν στηρίζεται από την Πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου