18/4/12

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ;


Δεκαπέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού, σε άρθρο της περιοδικής έκδοσης Θερμαϊκός Νέα Πορεία, γίνεται λόγος για «Μαύρη εργασία» στο Δήμο Θερμαϊκού.
Συντάκτης του άρθρου είναι ο πρώην Δημοτικός σύμβουλος του πρώην Δήμου Επανομής Τζέκος Θ. ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Επανομής την τετραετία 2007-2010 και υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μαυρομάτη.
Στο εν λόγω άρθρο γίνεται αναφορά για ομηρία των εργαζομένων, για εκμετάλλευση που υφίστανται, για ανασφάλιστη εργασία. Και συμφωνώ ότι η μαύρη εργασία είναι παράνομη. Μαύρη εργασία σημαίνει ότι δεν πληρώνεις φόρους και ότι ο εργοδότης δεν καταβάλλει εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εκ μέρους σου.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις αποζημίωση εάν αρρωστήσεις ή μείνεις άνεργος/η . Δεν μπορείς επίσης να πάρεις αποζημίωση εάν τραυματιστείς σε εργασιακό ατύχημα.
Αναρωτιέστε βέβαια γιατί λέω τα παραπάνω. Διότι αυτά έπρεπε να ρωτήσουμε εμείς, η νέα διοίκηση, στην προηγούμενη.
Σταχυολογώντας από το βιβλίο πρακτικών της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Επανομής βλέπουμε το 2010 μόνο να έχουν παρθεί αποφάσεις για συμβάσεις έργου με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης ( το γνωστό πεντοχίλιαρο) για 15 άτομα στις 18-1-2010 και για 13 άτομα στις 18-3-2010. Οι παραπάνω συμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Επανομής σε μια επιχείρηση που η μοναδική της δραστηριότητα ήταν το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι. Ακόμη μέσα στο έτος 2010 πάρθηκαν αποφάσεις και για 37 συμβάσεις δίμηνης απασχόλησης.
Οι παραπάνω εργαζόμενοι κατήγγειλαν, στο ΙΚΑ, τη Δημοτική Επιχείρηση για την αδήλωτη εργασία που προσέφεραν και διεκδικούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Διότι από τους ερασιτεχνισμούς της προηγούμενης διοίκησης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Επανομής, σήμερα κινδυνεύει η λειτουργία της νέας Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θερμαϊκού από τα πρόστιμα που καταλογίζονται στην νέα επιχείρηση. Σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο 70 εργαζόμενοι στις δομές της Επιχείρησης.
Όσο αφορά το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, κύριε Τζέκο, είναι σίγουρο ότι όχι εσείς που εγκαταλείψατε το σκάφος της διοίκησης αφήνοντας για κληρονομιά σε μας χρέη προς πάσα κατεύθυνση.
Δεκαπέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού και οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θερμαϊκού επιχειρώ μια πρώτη αναφορά σ’ αυτά που κληρονομήσαμε ( χρέη, πρόστιμα, αδήλωτη εργασία, παράνομες προσλήψεις).
Όταν θα χρειαστεί θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία.
Διότι ο σιωπών δοκεί συναινείν!

Βογιατζής Χρήστος
Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου