23/7/11

Μετά τα θετικα νέα από την Ευρώπη: Επιμήκυνση και στα δάνεια των δήμων


Νέο πακέτο ρύθμισης για τους υπερχρεωμένους δήμους φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών, προχωρώντας στην απλοποίηση των διαδικασιών υπαγωγής σε καθεστώς οικονομικής εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του «Καλλικράτη».
Παράθυρο για υπαγωγή όλων των δήμων στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ).

Από τους 58 δήμους που βρίσκονταν στο κόκκινο ή εμφάνιζαν προβληματική λειτουργία - καθώς το ποσοστό του συνολικού χρέους τους υπερέβαινε το 100% των τακτικών εσόδων τους - και θα έπρεπε να υπαχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, ο αριθμός περιορίζεται με τα νέα δεδομένα στους 10-15 το ανώτερο.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε σε πρώτη φάση όλοι οι δήμοι να μπορέσουν να προχωρήσουν σε συμφωνία με το Ταμείο για επιμήκυνση εξόφλησης των δανειακών τους υποχρεώσεων έως 25 έτη και παράλληλη μείωση του επιτοκίου. Η πρόβλεψη αυτή θα ισχύσει χωρίς να απαιτηθεί κάποιος δήμος να συναινέσει στην υπαγωγή του στο πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα βρισκόταν σε διαρκή οικονομικό έλεγχο από αρμόδια επιτροπή και θα έπρεπε να παγώσει σειρά εξόδων, ακόμη και τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αρκετοί δήμοι θα βγουν από τη λίστα των υπερχρεωμένων, καθώς όπως είχε αναφέρει και ο πρόεδρος του Ταμείου Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, με τη διαδικασία επιμήκυνσης, η δόση που καλούνται να καταβάλουν οι δήμοι θα μειωθεί έως και 55%.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου