11/8/11

"Η ανατολική Θεσσαλονίκη έχει εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη της»


Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Γιάννη Πολυράκη για την εφημερίδα «Η Άποψη»

Κύριε Καράογλου, σε λιγότερο από δυο μήνες θα ανοίξει τις πύλες της η 76η ΔΕΘ. Ωστόσο σημαντικά ζητήματα απασχολούν την πόλη, το νομό Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις. Πώς σχολιάζετε τη στάση της κεντρικής εξουσίας απέναντι στο νομό;
Η 76η ΔΕΘ θα ανοίξει τις πύλες της τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ζητήματα και εκκρεμότητες, που η ίδια προκάλεσε. Το σημαντικότερο, στο οποίο θα περιμέναμε να δούμε μια αχτίδα φωτός ήταν το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ και η μετατροπή του υφιστάμενου χώρου στο κέντρο της πόλης σε μητροπολιτικό πάρκο. Εντούτοις, διαπιστώνουμε μια πρωτοφανή κωλυσιεργία, μια τρομακτική αδράνεια και μια εγκληματική αδιαφορία εκ μέρους της Κυβέρνησης. Ενώ το ζήτημα της μετεγκατάστασης θεωρητικά έχει κλείσει, δεν έχουμε δει καμία πρωτοβουλία, παρά μόνο εμπαιγμό των πολιτών και των φορέων. Πέρα από το θέμα της ΔΕΘ βέβαια, σημαντικά προβλήματα απασχολούν την πόλη. Τα έργα υποδομής βρίσκονται πλέον σε στασιμότητα, η Θεσσαλονίκη έχει αναδειχθεί σε πρωτεύουσα της ανεργίας, καμία αναπτυξιακή προοπτική δεν υπάρχει, η ποιότητα ζωής της πόλης επιδεινώνεται και ο νομός βυθίζεται στο τέλμα και στην ύφεση. Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε. Για εμάς προέχει η ισόρροπη ανάπτυξη τοι νομού Θεσσαλονίκης, δηλαδή της ανατολικής πλευράς του νομού μας, της δυτικής πλευράς και της επαρχίας Λαγκαδά.

Αναφερθήκατε στην ανατολική πλευρά της πόλης και στην εγκατάλειψή της από την σημερινή Κυβέρνηση. Ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης, που πρέπει να ακολουθηθεί, σε μια περιοχή, όπου παρατηρείται έντονη πληθυσμιακή αύξηση;
Δυστυχώς, η ανατολική Θεσσαλονίκη έχει εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη της και έργα υποδομής, που αποτελούν ανάσα για την περιοχή δεν έχουν προχωρήσει καν. Η ένταξη στο σχέδιο πόλης αρκετών στρεμμάτων και η αύξηση του πληθυσμού, δεν συνοδεύτηκαν από τα στοιχειώδη έργα υποδομής. Πώς περιμένουμε να επέλθει ανάπτυξη, όταν δεν υλοποιούνται βασικά έργα; Όταν η σχολική στέγη αποτελεί μείζον πρόβλημα στην ευρύτερη Ανατολική πλευρά του νομού μας, όταν το αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, όταν το οδικό δίκτυο για παράδειγμα Πλαγιαρίου - Επανομής ή Νέου Ρυσίου - Μονοπήγαδου, είναι σε απαράδεκτη κατάσταση και δεν έχει βελτιωθεί στοιχειωδώς, όταν μπαίνει λουκέτο στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Βασιλικών, διογκώνοντας την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των πολιτών της περιοχής; Η μεγάλη έλλειψη υποδομών επιδεινώνει την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν μια περιοχή, όπως ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Θέρμης, ένας από τους μεγαλύτερους δήμους, να παρουσιάζει έντονη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και να είναι εγκαταλελειμμένος από την Κυβέρνηση από σημαντικά έργα υποδομής. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά τα έργα υποδομής, που έχουν μείνει στάσιμα. Αδράνεια παρατηρείται ακόμη και σε μεγάλα έργα, σε έργα πνοής, που θα έδιναν ανάσα στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Κύριε Καράογλου, ποια είναι αυτά τα έργα που θα έδιναν μια αναπτυξιακή τροχιά γενικότερα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη;
Ενδεικτικά μόνο να σας αναφέρω μεγάλα έργα τα οποία σχεδίασε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δυστυχώς απαξιώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οδηγήθηκε σε πλήρη απαξίωση. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα ναυάγησε έπειτα από τις αστοχίες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη η κατασκευή του Παιδιατρικού και του Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Μίκρα έμεινε στα χαρτιά και μόνο. Όλοι θυμόμαστε την υπογραφή σχετικής συμφωνίας του τότε Δήμου Μίκρας με το Υπουργείο Υγείας το 2006, για την παραχώρηση της σχετικής έκτασης, προκειμένου να ανεγερθεί το Νοσοκομείο και την προγραμματική σύμβαση, που υπεγράφη το 2008 για την κατασκευή των δυο Νοσοκομείων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Αυτά ναυάγησαν, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συνολική επένδυση και να χαθούν δυο νοσηλευτικές μονάδες, που τις έχει ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα. Στην τύχη τους αφέθηκαν επίσης το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος που θα κατασκευαζόταν στο Αγγελοχώρι, ένα έργο βαρύνουσας σημασίας, αλλά και περιβαλλοντικά έργα, όπως για παράδειγμα η υποθαλάσσια αρτηρία, αναγκαίες υποδομές για ολόκληρη την πόλη. Πρόκειται για μεγάλα έργα, που θα αναδείκνυαν την περιοχή, την Ανατολική Θεσσαλονίκη, το νομό. Δυστυχώς, όμως, η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης έχει ως συνέπεια να μη δρομολογούνται και να επικρατεί στασιμότητα και υποβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόσφατα θίξατε στη Βουλή το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα;

Πράγματι με προσωπικές παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία επεσήμανα τη μεγάλη καθυστέρηση και την τεράστια γραφειοκρατία, που επικρατεί στον τομέα της αδειοδότησης και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες. Δυστυχώς και σε αυτό το κομμάτι, η αδράνεια και η κωλυσιεργία της Κυβέρνησης είναι πρωτοφανείς. Έχει περάσει ένας χρόνος από την ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και οι αγρότες αισθάνονται εξαπατημένοι με το πλήθος των αγκυλώσεων και των εμποδίων, που συναντούν. Αρκεί να σας αναφέρω, ότι για την ανατολική Θεσσαλονίκη έχουν γίνει 550 περίπου αιτήσεις εγκατάστασης, εκ των οποίων οι 24 αφορούν αγρότες. Από τις 24 έχουν δοθεί όροι σύνδεσης στις 20. Η διαδικασία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και εύλογα προκαλείται η αγανάκτηση των αγροτών.

Κύριε Καράογλου, σας ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Θίξατε ζητήματα, που αφορούν στο νομό μας, αλλά και την περιοχή μας, την ανατολική πλευρά, τα οποία είναι ευχής έργον να τα δούμε να υλοποιούνται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου