5/12/12

"Χυτήριο" η Περαία Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε ένα απέραντο χυτήριο έχει μετατραπεί η Περαία, καθώς τα μέλη ενός μεγάλου καταυλισμού Ρομά λιώνουν διάφορα υλικά, προκειμένου να εκμεταλλεύονται πολύτιμα μέταλλα, και επεμβαίνουν στις κολόνες της Δ.Ε.Η. για να τροφοδοτούν με ρεύμα τις εγκαταστάσεις τους.
Η περιοχή, η οποία θυμίζει πλέον σκουπιδότοπο, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί μεγάλη εστία μόλυνσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, έχει μεταβληθεί σε κέντρο πυρκαγιών, για τις οποίες υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος να επεκταθούν, κατακαίοντας τα πάντα στο διάβα τους.
Βάζουν φωτιές καθημερινά

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα μέλη του καταυλισμού κάνουν καύση υλικών καθημερινά, ρίχνοντας στην πυρά οτιδήποτε περιέχει μέταλλο, όπως στρώματα και λάστιχα.
Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική είναι καθημερινές, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς -και ένεκα της έλλειψης οχημάτων- καλείται μόνιμα να απασχολεί τουλάχιστον ένα όχημα, μην μπορώντας να ανταποκριθεί σε άλλα περιστατικά.
Το φαινόμενο έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις: Φέτος λίγο έλειψε να υπάρξει μεγάλη καταστροφή αφού οι πυρκαγιές ξέφυγαν από τον έλεγχο και επεκτάθηκαν απειλώντας κατοικίες και χωράφια. Τα πράγματα θα είχαν τραγική εξέλιξη αν δεν είχαν σπεύσει στο σημείο άντρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι πρόλαβαν να κατασβήσουν τη φωτιά την τελευταία στιγμή.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου