8/3/15

Χωρίς Συμπαραστάτη του Δημότη ο Θερμαϊκός, σκόπιμα ή συμπτωματικά;

του ακτιβιστή
Διίστανται οι απόψεις παρατηρητών, που παρακολουθούν τα  δημοτικά πεπραγμένα στον Δήμο Θερμαϊκού, σχετικά με την δυστοκία ανάδειξης Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης κατά την χθεσινή διαδικασία επιλογής στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κάποιοι μιλούν για ήττα του δημάρχου να ελέγξει την διαδικασία με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί ο επιθυμητός υποψήφιός του ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως η αδυναμία κάποιου υποψηφίου να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 22 ψήφων (2/3 του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων) ίσως να αντικατοπτρίζει την εκπλήρωση μύχιας επιθυμίας του Δημάρχου να μην υπάρξει Συμπαραστάτης και ως εκ τούτου να  μην υπάρχει (έστω και εικονικός) έλεγχος της διοίκησής του από τον νέο θεσμό.
Για τη ιστορία να αναφέρουμε πως υποψήφιοι ήταν:
  • Ο ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, Κυριάκος Αποστολίδης, από την Περαία,  απόφοιτος του Γενικού Λυκείου και πρώην εργαζόμενος σε εργοστάσιο ανελκυστήρων 
  • Η δικηγόρος από την Επανομή Ελένη Κουλαρτσά, κάτοχος και πτυχίου αρχαιολογίας 
  • Η φοιτήτρια ΤΕΦΑΑ Ελένη Χατζηχιδίρογλου από τη Νέα Μηχανιώνα 
  • Χριστίνα Μεσμερλή από την Επανομή και 
  • Σαφλούκα-Παπαδοπούλου Συμεόνα, ασκούμενη δικηγόρος από τη Ν.ΜηχανιώναΟι πληροφορίες λένε πως στο προσυμβούλιο της πλειοψηφίας υπήρξαν δύο προ-υποψηφιότητες, αυτή του Κυριάκου Αποστολίδη (υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Περαίας  το 2010 με το συνδυασμό «Θερμαϊκός Νέα Πορεία» του κ. Μαυρομάτη) και της Ζωής Ζαχαριάδου (υποψήφια δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές 2014 με τον συνδυασμό «Θερμαϊκός Νέα Πορεία»  του δημάρχου) εκ των οποίων  υιοθετήθηκε η πρώτη και απορρίφθηκε η δεύτερη με κατάληξη να μην υποβληθεί επισήμως στη συνεδρίαση . Εκ των 5 όμως επισήμως υποβληθεισών υποψηφιοτήτων όμως η μια είναι της θυγατέρας της απορριφθείσης, που συγκέντρωσε 4 ψήφους. 
Από τα παραπάνω εύκολα προκύπτει ότι είχαμε απόλυτο δίκιο όταν κρούαμε τον κώδωνα πριν την διαδικασία (δείτε εδώ) λέγοντας ότι "Ελπίζουμε η εισήγηση της διοίκησης να είναι τέτοια που να δείξει ότι έστω για πρώτη φορά θα μπορέσει να αποφύγει την τοποθέτηση "ημετέρου" σ' αυτή την σημαντική θέση". Τελικά δεν το απέφυγε με τις υποψηφιότητες και την προτίμησή της.

Δεν θέλει επίσης και  συνωμοσιολογική φαντασία προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τελικά η πλειοψηφία πήγε στην ψηφοφορία με δύο προτάσεις. Και με δεδομένη την συγκέντρωση προτιμήσεων (Αποστολίδης 14, Κουλαρτσά 9, Χατζηχηδίρογλου 4 και Μεσμερλή και Σαφλούκα χωρίς ψήφο προτίμησης) εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως μάλλον διχάστηκαν οι ψήφοι της πλειοψηφίας στους δύο  υποψηφίους: Αποστολίδη και Χατζηχηδίρογλου. 
Συγκεκριμένη όμως προτίμηση προφανώς επέδειξαν και οι σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την υπερψήφιση (9 ψήφοι) της Κουλαρτσά αφήνοντας χωρίς ψήφο την αδελφή της δημοτικής συμβούλου Αικατερίνης Μεσμερλή (η οποία λόγω αυτού του λόγου απείχε της ψηφοφορίας).

Ως απόρροια των παραπάνω δεν εκλέχθηκε τελικά Συμπαραστάτης του Δημότη στο δήμο Θερμαϊκού, καθώς κανένα από τα πέντε άτομα που είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση αυτή, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 77 του ν.3852/2010 "Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία".

Οπότε ες αύριον τα σπουδαία .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου