7/10/11

Μαύρη» εργασία και «Μαύρα» χρήματα


Γράφει ο Στεφανίδης Κυριάκος *

Κατά την συνεδρίαση της 17ης του Δ.Σ. του Δήμου Θερμαϊκού, κάποιοι επιχείρησαν να δώσουν διαφορετικές ερμηνείες στο τι είναι «μαύρη» εργασία, στην προσπάθειά τους να «θολώσουν τα νερά» για τις ευθύνες τους στη διάρκεια της θητείας τους. Οφείλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω: α) τι σημαίνει «μαύρη» εργασία και «μαύρα» χρήματα, δύο έννοιες που είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους και β) γιατί πρέπει όλοι μας να είμαστε αντίθετοι με τέτοιες πολιτικές – πρακτικές.

Αρχικά πρέπει να ξεχωρίσουμε ότι τα «μαύρα» χρήματα δεν είναι το ίδιο με τα βρώμικα χρήματα, τα οποία προέρχονται από παράνομες πηγές (ναρκωτικά, πορνεία, λαθρεμπόριο όπλων). «Μαύρα» χρήματα είναι εκείνα για τα οποία ο εισπράξας δεν εξέδωσε νόμιμη απόδειξη, άρα δεν καταγράφτηκε πουθενά. Αυτό σημαίνει ότι τα «μαύρα» χρήματα δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό ετήσιο εισόδημά αυτού που τα εισπράττει, και φυσικά ουδέποτε θα φορολογηθεί με βάση αυτά. Άρα προκαλεί «μαύρη» τρύπα στα έσοδα του κράτους, ΑΡΑ ΖΗΜΙΑ Σ’ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Αντίστοιχα «μαύρα» χρήματα είναι και αυτά, για τα οποία αυτός που τα αποδίδει δεν εκδίδει νόμιμα παραστατικά, άρα δεν καταγράφεται πουθενά. Οι πηγές των μαύρων χρημάτων για ένα Νομικό Πρόσωπο (όπως είναι ο Δήμος ή οι Δημοτικές Επιχειρήσεις - που υποτίθεται ότι υπάρχει νομιμοφάνεια όπως πχ διπλογραφικό λογιστικό σύστημα), είναι τα πλαστά τιμολόγια (εικονικά ή υπερτιμημένα). Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση, που ένα Νομικό Πρόσωπο ακολουθεί εξωλογιστικές πρακτικές (όπως αυτές που χρησιμοποιούν κάποιοι ψιλικατζήδες) και δίνουν επιλογές: «με ή χωρίς απόδειξη», οπότε τότε έχουμε ακόμα μια πηγή «μαύρων» χρημάτων, σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιλέξει χωρίς απόδειξη, γιατί απλά, έχει μικρότερο κόστος γι’ αυτόν.

Η υιοθέτηση μια τέτοιας πολιτικής από οποιαδήποτε Διοίκηση του Δήμου είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, γιατί δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει διαφάνεια. Το πόσα «μαύρα» χρήματα θα πιάσουν τόπο ή θα πάνε στην τσέπη άλλων, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί. ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ.

Όσον αφορά για τη "μαύρη" εργασία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι η ανασφάλιστη εργασία, η οποία συνήθως συνοδεύεται με εξευτελιστικές συνθήκες για τους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι αυτοί εξαναγκάζονται (από τους εργοδότες που εκμεταλλεύονται την μεγάλη ζήτηση των ανέργων για εργασία) να εργάζονται σκληρά σε δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες, με πενιχρή αποζημίωση, χωρίς προοπτικές ανέλιξης, και πάντα με τον φόβο της καταγγελίας απ’ οποιονδήποτε. Σε καμιά περίπτωση «μαύρη» εργασία δεν εννοείται η περίπτωση ανάθεσης έργου (όπως πολλοί αρέσκονται να λένε – για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα), όπου οι εργαζόμενοι εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Αυτό καλώς ή κακώς είναι καθ’ όλα νόμιμο και γίνεται σε ευρεία κλίμακα σε όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η «μαύρη» εργασία είναι μια μάστιγα για την κοινωνία μας. Η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι πολέμιοι αυτής της μορφής «δουλείας» και είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να την υιοθετούν για οποιοδήποτε λόγο.

* Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θερμαϊκού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου