12/3/13

Ο Δήμος Θερμαϊκού συμμετέχει στο σύμφωνο των Δημάρχων

του Δημήτρη Κούρου

Εννέα δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν ή έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να συμμετάσχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κυρίως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό τουλάχιστον 20% ως το 2020, σε σχέση με τις εκπομπές του 2010.
Οι έξι δήμοι (Αμπελοκήπων Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Χαλκηδόνας) έχουν ήδη προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων, ενώ οι δυο από αυτούς (Λαγκαδά και Χαλκηδόνας) έχουν καταρτίσει και Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια. Άλλος ένας δήμος (Ευόσμου Κορδελιού) έλαβε απόφαση προσχώρησης, ενώ σχετικές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων υπάρχουν για άλλους δυο δήμους (Ωραιοκάστρου και Συντικής Σερρών).
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων και όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή ημερίδα για το Σύμφωνο, «σκοπός είναι να μπορέσουν οι δήμοι να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αυξήσουν τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Συνολικά 180 δήμοι έχουν προσχωρήσει στο Σύμφωνο και πάνω από 60 απέκτησαν Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια. «Η μείωση των δαπανών των ΟΤΑ από την εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγάλη, ενώ υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, είναι πολύ μεγάλη η συνεισφορά στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, από τα μέτρα που λαμβάνουν οι δήμοι που συμμετέχουν στο Σύμφωνο», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ενεργό συμμετοχή στο Σύμφωνο των Δημάρχων έχει και ο δήμος Θέρμης, όχι όμως στο σύνολό του, αλλά μόνο στη δημοτική ενότητα της Θέρμης.
Οι δήμοι που προσχώρησαν στο Σύμφωνο των Δημάρχων κάνουν μια αναλυτική καταγραφή της κατανάλωσης ενέργειας σε όλα τα επίπεδα (από σχολεία και δημοτικά κτίρια, μέχρι τις κατοικίες, τη βιομηχανία και τις μεταφορές), αλλά και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποτυπώνουν μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων, ώστε να επιτύχουν το στόχο του Συμφώνου. Οι δήμοι Λαγκαδά και Χαλκηδόνας έχουν κάνει αναλυτική δουλειά, η οποία παρουσιάστηκε στη σημερινή ημερίδα, ενώ κατατέθηκαν και παραδείγματα αστικών αναπλάσεων, που μπορούν να συνεισφέρουν στο στόχο της βελτίωσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του μικροκλίματος μιας γειτονιάς (όπως για παράδειγμα στα Νεόκτιστα του δήμου Παύλου Μελά) ή μεμονωμένων παρεμβάσεων σε συγκεκριμένα κτήρια (γραφεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, δημοτικά κτήρια και κτήρια διοίκησης κτλ.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, περισσότεροι από 4.355 δήμοι παγκοσμίως και 97 στην Ελλάδα συμμετέχουν σε μια εθελοντική, αλλά δεσμευτική συμφωνία για να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 20% και να αυξήσουν κατά τουλάχιστον 20% τη διείσδυση των ΑΠΕ στην περιοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου