8/3/13

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ Επιστρέφει χρήματα στους άπορους

Τριακόσιες και πλέον οικογένειες, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στηρίζει ο δήμος Θερμαϊκού, ο οποίος αποφάσισε να τους επιστραφεί μέρος των ποσών που πλήρωσαν για τα δημοτικά τέλη του 2012, που για τους αναξιοπαθούντες ήταν μειωμένα κατά 35%.

Της Φανής Σοβιτσλή

Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή, σε μία προσπάθεια να διευκολύνει και άλλους πολίτες, ζητά ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη οφειλετών του, που αγγίζουν το 1,3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην προβεί σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Ιωάννη Αλεξανδρή βάσει της απόφασης (511/2011) του δημοτικού συμβουλίου τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν πέρυσι κατά 35% για άπορες και πολύτεκνες οικογένειες, για άτομα με νοητική στέρηση, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, τυφλούς, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες αναπηρίες. «Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε ο δήμος αποφάσισε να στηρίξει ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, που δοκιμάζονται πιο σκληρά από την κρίση, επιστρέφοντάς τους έστω και μικρά ποσά από αυτά που ήδη πλήρωσαν για τα δημοτικά τέλη του 2012», τόνισε ο δήμαρχος. Μάλιστα ο δήμος σύμφωνα και με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χρήστο Βογιατζή προσανατολίζεται και του χρόνου να επιστρέψει ποσά στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, αφού πρώτα διασφαλίσει ότι μπορεί να διαθέσει ένα ποσό από τον προϋπολογισμό του.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η του 2012 και από σήμερα έως τις 31 Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν στο δήμο Θερμαϊκού τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό που θα προκύπτει από τη μείωση του 35% για το 2012 μετά την έγκρισή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πάντως για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 23923 30014 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ Ή ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Στο μεταξύ αγκάθι για το δήμο Θερμαϊκού αποτελούν οι 31 μεγαλοοφειλέτες του, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 1,3 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε να καταβάλουν στα τέλη του 2010. Πρόκειται για ιδιώτες-επιχειρηματίες εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατορίων και αθλητικών εγκαταστάσεων) που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη του Θερμαϊκού, της Επανομής και της Μηχανιώνας, καθώς και για πολίτες που μισθώνουν δημοτικούς χώρους ή καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους. Με δεδομένη την αδυναμία τους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ο δήμος αποφάσισε να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να δώσουν τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θα προβλέπει πολλές δόσεις για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών.
Τα ποσά αυτά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, είναι βεβαιωμένα στην εφορία, που σημαίνει ότι έχουν σταλεί σχετικά ειδοποιητήρια από την ταμειακή υπηρεσία του δήμου. Ως εκ τούτου πρέπει να πληρωθούν, διαφορετικά η δημοτική αρχή θα αναγκαστεί να προβεί σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. «Αυτό όμως είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο. Και επειδή κατανοούμε την αδυναμία πληρωμών, ζητάμε με επιστολή μας προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να δώσουν εντολή για ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών», υπογράμμισε ο κ. Αλεξανδρής.
Πέρυσι πάντως ο δήμος έκανε την πρώτη κατάσχεση στον εξοπλισμό δύο καταστημάτων στην παραλία «ποταμός» της Επανομής, καθώς ο ιδιοκτήτης χρωστούσε ενοίκιο για κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου ύψους 400.000 ευρώ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου